Het schijnt dat steeds minder mensen iets doen aan Valentijnsdag. Redenen die genoemd worden zijn: 'feestdagmoe' en het makkelijker uitspreken van je crush op iemand. Want hoewel het tegenwoordig meer een feestdag van de geliefden is, was Valentijn jaren geleden dé gelegenheid om het onwetende mikpunt van je verliefdheid met een kaartje duidelijk te maken dat je met hem of haar graag een beschuitje wilde eten. Heel gemeen of laf natuurlijk om daarbij je identiteit te verhullen, maar dit was oorspronkelijk juist de bedoeling, en onderdeel van het veroveringsspel.


Vrienden en buren

En dus zat menigeen op 14 februari met spanning en kriebels in de buik op de postbode te wachten, want ontkomen kon je er niet aan. Teleurstelling als die niets voor je meebracht. En opgetogenheid indien wél. Al snel omslaand in frustratie als de kaart, in bevende vingers afgezocht, geen afzender liet zien. Irritatie en achterdocht als je daar na dagen malen en het analyseren van recente gesprekken met vrienden nóg niet achter was. Of wél, en je wenste dat Valentijnsdag nooit was uitgevonden.


Het kan vreemd gaan

Het is dus begrijpelijk dat het heimelijke eraf is gegaan. De liefde moet leuk en vrolijk zijn. Je geen neiging bezorgen jezelf op te sluiten en de sleutel weg te gooien, omdat iedereen die je buiten de voordeur tegen zou komen verliefd op je kan zijn. Geheim en spannend kan op andere manieren. Allereerst wil je weten wie je tegenover je hebt. Ongeveer tenminste. Al is het maar een naam.

Er is ook geheime liefde van een heel andere orde. Zijn we eenmaal samen met onze Valentijn, dan gaat het soms vreemd. We zien alweer een groenere Valentijn aan de overkant. Omdat dat niet vreemd is, kun je het maar beter bespreken en een oplossing zoeken. Van liegen en bedriegen wordt niemand gelukkig, ookal houdt men zichzelf voor dat dat juist de redding van het eeuwig samenzijn is.
Maar laten we het gezellig houden. Dat deed Sint Valentinus ook.


Liefde overwint

Deze Italiaanse bisschop uit de 3e eeuw was volgens een overlevering verzorger van de bloementuin in het klooster waar hij resideerde. Bewonderaars stroomden van heinde en verre toe, en aan jonge paartjes schonk de bisschop dan een fraaie bloem als symbool van trouw en genegenheid. Hij stond bekend om zijn betrokkenheid bij armen, ouderen en kwetsbaren. Zo huwde hij stellen die volgens de wetten van keizer Claudius niet mochten trouwen. Valentinus echter vond de liefde daarboven staan (en geef hem eens ongelijk). Dit idealisme heeft hij met de dood moeten bekopen. Dat gebeurde op 14 februari.


Liefs,

Linda

 

Bron: Wikipedia


Februari Valentijnsmaand: 31 gratis dagen Green membership! Schrijf je in!
Terug naar Blog (overzicht)